La legalitat (02.01.10)

L’altre dia parlava amb un amic sobre la propera decisió del Tribunal Constitucional respecte de l’Estatut de Catalunya.

Des dels partits espanyols es parla molt de la força legal d’aquesta decisió. Es parla dels valors d’un Estat de Dret i, com ja es tradicional pel que toca al TC, molta gent s’omple la boca amb la paraula "democràcia". En cap moment no es parla del concepte "moral".

Potser cal recordar, sense intentar anar gaire lluny, que durant la república hi havia una legalitat concreta. Posteriorment, el franquisme, va imposar la que s’adeia amb els interessos del dictador. Un cop restablerta la semiemocràcia que tenim, la legalitat vigent abans, va anar -depressa i a poc a poc-, canviant (no sempre evolucionant) fins al dia d’avui. El TC és un d’aquests casos de legalitat vigent.

Dit això, on ara vull anar és al fet que "legalitat" pot tenir o no tenir a veure amb "moralitat".  M’explicaré.

En la decisió del TC sobre l’Estatut, tenim deu jutges, nomenats a dit pels dos grans partits del nacionalisme espanyol, que estan en condicions de saltar-se a la torera:

1,-L’aprovació, per majoria aclaparadora, de l’Estatut per part del Parlament català.

2,- l’aprovació en referèndum d’aquest Estatut per part del poble català.

3,-L’aprovació, una vegada el senyor Alfonso Guerra haver-li aplicat el ribot, d’aquest Estatut ribotat per part del Congrés espanyol i del Senat.

4.-El rei Joan Carles -quina conya!- no va trobar-hi res a dir.

 

Amb tot això ara resulta que aquest deu jutges, que possiblement estaràn dividits en el seu parer, tenen l’oportunitat de passar a la "història" com els deu homes que d’una manera pública, es varen pixar amb Catalunya i amb els representants del poble espanyol.

Com deia un amic meu, si això ho avala la Constitució, potser ja és hora de canviar-la. En tot cas, aquest tribunal, no té cap força moral. 

 

 

 

 

 

Quant a bounty

Nascut l'any 1949 a Ciutat de Mallorca. Capità de vaixell jubilat. Entusiasta de la literatura.
Aquesta entrada ha esta publicada en General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.