La noblesa

Portacontenidors Al Khaimah. Any 1992. Navegant per l’Índic Nord. I tu, que hi vas de capità.
J.J. és el segon oficial: tranquil, bellíssima persona i un bon oficial. Fa poc has sabut, a través d’un company seu, la grandesa d’aquest home. Es tracta de quelcom que, de banda seva, ell mai no ha dit a ningú.
Fa uns anys, passat Nadal, el capità d’aquell moment, va comprar “Lotería del Niño” per repartir entre els tripulants que s’havien apuntat a jugar-hi. J.J. ho va fer amb un dècim, i el número elegit tragué la grossa.
Abans que el sorteig se celebrés, J.J. va desembarcar en algun port mediterrani per vacances. El seu relleu, en embarcar, es lamentà de quedar sense poder participar d’aquell sorteig. Va ser aleshores que J.J. li digué que no calia que patís, que estava disposat a compartir el dècim que tenia. Com que el dècim no es podia partir amb dos i l’oficial de nou embarcament no tenia a mà l’import de cinc-centes pessetes que li pertocaven de pagar, J.J. després d’apuntar-li en un paper el número de què es tractava, va dir que ja ho trobarien en una altra ocasió.
Com he dit abans, la grossa va tocar, i a cada dècim, anys abans que l’euro entrés en vigor, li van correspondre dotze milions de pessetes. Un cop sabut, J.J. contactà amb el Departament de Personal, com abans en deien del Departament de RRHH, i aconseguí el compte corrent de l’oficial que el rellevà. Tot seguit, li va fer una transferència de sis milions de pessetes descomptant-hi els costos i les cinc-centes pessetes que havien quedat pendents de pagament. Això, J.J. mai no ho va comentar. Qui sí ho va fer, va ser l’afortunat d’aquesta transferència.
Anys més tard vas trobar-te J.J. que anava de capità, tant ell com tu en una altra naviliera que també aleshores compartíeu. Seguia tan planer i reposat com sempre.
Et preguntes: de cent persones, quantes d’elles haurien actuat com va fer-ho J.J.? No et dones ni resposta.

Quant a bounty

Nascut l'any 1949 a Ciutat de Mallorca. Capità de vaixell jubilat. Entusiasta de la literatura.
Aquesta entrada ha esta publicada en General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.