El trencagels

Recordes el moll de Kronborg, a la vora del castell on Shakespeare va ubicar Hamlet, al port de Helsingor, també dit d’Elsinor. El moll era a poc més d’un centenar de metres del castell, i allí vas quedar enamorat d’un vell vapor trencagels que hi era amarrat; un vapor més que centenari que navegava un o dos cops l’any propulsat a base de carbó. Navegava només per demostrar que encara podia fer-ho. La resta del temps romania lligat com si fos en homenatge d’aquells temps que ja mai més no havien de tornar.

No recordes el nom del trencagels, però sí recordes la seva estètica, una estètica de línies que ja només pertany als temps passats. Quan eres allí vas parlar amb el vigilant de la nau. Va ser qui et va dir que el servei que feia avui en dia el vell vapor, era el d’una mena de club social, no saps si d’antics navegants o només d’amants del mar. Quan hi vas ser era un dia d’estiu de l’agost de fa tres anys, amb la teva companya d’aleshores.

El trencagels el tens com un gran record, com un regal meravellós de després d’haver visitat el castell auster, gairebé despullat, de Kronborg (o Elsinore, com Shakespeare l’anomena), on Hamlet elucubrava. Antigament, el castell servia per cobrar peatge a les naus que creuaven el canal del Sund o d’Oresund, la part més estreta entre Suècia i Dinamarca. El castell estava equipat amb canons i, si alguna nau no pagava l’import estipulat, li disparaven. També recordes que la primera vegada que vas veure el castell va ser de nit, des de la mar, amb vint-i-set anys que tenies aleshores. Creus que també era l’estiu. Navegaves en un quimiquer direcció sud. Venies de Gotemburg, Suècia, i anaves possiblement cap al port de Stettin o Szczecin, a Polònia. Vas passar a una milla de distància del castell il•luminat i de la resplendor del port de Copenhaguen, gairebé a tocar de mà.

Quant a bounty

Nascut l'any 1949 a Ciutat de Mallorca. Capità de vaixell jubilat. Entusiasta de la literatura.
Aquesta entrada ha esta publicada en General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.