Over the Limit

Avui, 22 de setembre, he anat a veure al Patronat de Premià el documental Over The Limit, opera prima de la directora polonesa Marta Prus. La pel·lícula relata la història dels sacrificis i les pressions de tots tipus que comporta la preparació per a uns jocs olímpics, en aquest cas de l’atleta russa de gimnàstica rítmica Margarita (Rita) Mamun. En pantalla, les tenses relacions amb els entrenadors, els problemes personals que cal aparcar, i una frase que potser és la més indicadora: “no ets un ésser humà, ets una atleta!” Potser també una altra, referint-se a l’extorsió del cos fins als límits: “no hi ha cap atleta que estigui sa” (en algun moment es trenca alguna cosa de tant de forçar).

La història, feta en base a filmacions reals, reflecteix el caràcter emocional no tan sols de Rita, sinó també d’Amina, la segona entrenadora. D’Irina, la cap, en destacaria la fredor i el mal humor. Així mateix, reflecteix la duresa i gairebé la crueltat que envolta l’esportista. De fet, la narració filmada m’ha aportat la visió d’un món que abans no coneixia. Per a mi, és humanament enriquidora en l’oxímoron de la seva poca humanitat d’estricta disciplina sobre qualsevol altre valor.

Rita Mamun, de pare bangladeshí i de mare russa, va ser medalla d’or dels jocs de Rio de 2016 amb només vint anys. Dos dies després de guanyar la medalla, el pare moria de càncer en un hospital de Moscou. Tot seguit, Rita abandonava aquest esport.

El documental, excel•lent, és de 2017 i dura 74 minuts.

Quant a bounty

Nascut l'any 1949 a Ciutat de Mallorca. Capità de vaixell jubilat. Entusiasta de la literatura.
Aquesta entrada ha esta publicada en General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.