Moulin Rouge

Avui, acompanyat de la meva ombra (que de vegades m’avança i d’altres s’endarrereix), he anat a veure l’exposició que, a Barcelona, amb el reclam del nom de Toulouse Lautrec, es fa dels cartellistes de la Belle Époque parisenca al Caixafòrum. Lautrec, el pintor que em fa pensar en el record impressionant del museu d’Albi de fa poc més de tres anys. Ara mateix, tinc la sensació que la visita a aquell museu, tal vegada va passar en una altra vida. D’ençà, vaig sol pel món: manifestacions, viatges, sortides al cinema o a comprar. Rarament, si no és per accident, vaig en grup o acompanyat. La veritat és que anar sol no és un ideal, però no em suposa cap contrarietat.
En un altre ordre de coses, parlar de Toulouse Lautrec em transporta a la novel•la Moulin Rouge, de Henri Murger, que vaig llegir quan tenia divuit o dinou anys. Era aquella època en la qual la vida bohèmia era un somni per a mi. Ho era tant, que estudiava poc o res i em perdia en un món de fugida de la meva realitat. De vegades no anava a classe els horabaixes i em deixava caure per la zona d’Es Jonquet que, en aquell moment, es convertia en el meu Montmartre particular. Sempre portava un llibre amb mi, m’asseia a qualsevol lloc i començava a llegir o a escriure algun poema de manera desordenada o per què no?, començava a somiar. Recordo la construcció –entre terrosa i blanca– del conjunt d’aquells molins, un d’ells anomenat Jack el Negro en honor d’una pel•lícula americana de l’any 1950 amb aquest nom. De fet, en el film, Jack el Negro o, més ben dit, Black Jack, era el nom que rebia un iot gran i luxós dedicat al contraban. Per descomptat, com a mínim una gran part dels escenaris del film pertanyien a la badia de Palma, amb Porto Pi i molins inclosos. No sé per quina raó, un dels molins d’Es Jonquet va ser batejat amb aquest nom tan ridículament espanyolitzat. En tot cas, el nom de Lautrec evoca en mi el record d’aquelles calmes de gener que desplegaven un sol que acaronava l’aire i els sentits.

Premià de Mar, 2 de novembre de 2018

Quant a bounty

Nascut l'any 1949 a Ciutat de Mallorca. Capità de vaixell jubilat. Entusiasta de la literatura.
Aquesta entrada ha esta publicada en General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.